flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розгляд судом справ про притягнення до адміністративної відповідальності за керування транспортними засобами в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння

15 січня 2020, 16:35

В 2019 році на розгляді в Миргородському міськрайонному суді Полтавської області перебувало 155 справ про притягнення осіб до адміністративної відповідальності за ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (за керування транспортними засобами в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння), з яких:

33 справи повернуті на доопрацювання до правоохоронних органів, які склали та направили ці протоколи до суду;

78 справ розглянуті, по яких водіїв визнано винними та накладено на них  адміністративні стягнення відповідно до ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення;

3 справи передані прокурору для проведення досудового розслідування та вирішення питання про відкриття кримінальних проваджень;

по 20 справах розгляд закритий за відсутністю події та складу правопорушення;

по 15 справах провадження закрито у зв’язку із закінченням на момент розгляду справи тримісячного строку.

по 1 справі закрито провадження з інших підстав.

Частиною 2 статті 38 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, що стягнення може бути накладено не пізніш, як через три місяці з дня вчинення правопорушення.

Причинами для закриття справ про адміністративні правопорушення є:

  • Нетривалі строки притягнення до адміністративної відповідальності – 3 місяці з дня вчинення правопорушення, а не з дня надходження справи на розгляд до суду.
  • Умисне затягування особами, які притягаються до адміністративної відповідальності розгляду справи.
  • Неотриманням судової повістки про виклик до суду.
  • Подача клопотань з метою ознайомлення з матеріалами справи та інших клопотань.
  • Укладення угоди з адвокатом
  • Перебування особи на лікуванні.

За 2019 рік 5 справ про притягнення осіб до адміністративної відповідальності за ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (за керування транспортними засобами в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння) залишилися нерозглянутими та призначені до розгляду на 2020 рік.

15 січня 2020 року біля приміщення Миргородського міськрайонного суду Полтавської області відбулася акція громадян, які повідомили, що є небайдужими громадянами, які не задоволені результатом розгляду Миргородським міськрайонним судом Полтавської області справ про притягнення осіб до адміністративної відповідальності за керування транспортними засобами в нетверезому стані, підставами закриття провадження по цій категорії справ.

При з’ясуванні керівництвом Миргородського міськрайонного суду у мітингувальників, по яких саме справах, на їхню думку, були допущені порушення під час розгляду, відповіді не було отримано. Гасла мітингувальників мали загальний характер та не були підтверджені фактами.