flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щорічна акція «16 днів проти насильства»

26 листопада 2018, 10:03

З 25 листопада по всій території України проходить щорічна акція «16 днів проти насильства». Україна підтримує міжнародну акцію, яка ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства 1991 року і триває з 25 листопада по10 грудня.

У шістнадцятиденний період акції входять наступні дати: початком цієї акції є 25 листопада – Міжнародний день проти насильства щодо жінок, 1 грудня – Всесвітній день солідарності з ВІЛ-позитивними людьми, 3 грудня - Міжнародний день інваліда, 5 грудня – Міжнародний день волонтера, 6 грудня – річниця інциденту в Монреалі (Монреальська різанина), останнім днем акції є 10 грудня - Міжнародний день прав людини. Таким чином, майже кожен день від 25 листопада по 10 грудня означений фактами та аргументами стосовно того, що будь-які форми насильства є порушенням прав людини.

Мета акції - привернути увагу до проблеми подолання насильства у всіх його проявах, протидії торгівлі людьми, забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.

Крім того зазначимо, що з 07 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Який визначає організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству, основні напрями реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, спрямовані на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства. За порушення норм цього закону передбачена цивільна, адміністративна, а в деяких випадках, і кримінальна відповідальність.

Так, Миргородським міськрайонним судом Полтавської області за вчинення домашнього насильства з січня 2018 року по 26 листопада 2018 року притягнуто до адміністративної відповідальності 26 осіб. Відповідальність за адміністративне правопорушення передбачена статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування». Санкція статті передбачає накладення штрафу, громадські роботи, адміністративний арешт. Як зазначено вище, судом накладено стягнення на 26 осіб із них у виді штрафу на 14 осіб, громадських робіт на 11 осіб, до однієї особи застосовано адміністративний арешт на 5 діб.