flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роль досудової доповіді

24 вересня 2020, 15:20

21 вересня 2020 року в приміщенні Миргородського міськрайонного суду Полтавської області голова суду Куцин Валентина Миколаївна та начальник Миргородського міськрайонного сектору філії державної установи "Центр пробації" в Полтавській області Явтушенко Юрій Анатолійович, надали інтерв’ю журналістам міської телестудії "Миргород" про значення досудової доповіді в кримінальному провадженні.

Явтушенко Юрій Анатолійович пояснив, що з метою забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого, а також прийняття судового рішення про міру покарання представник уповноваженого органу з питань пробації складає досудову доповідь за ухвалою суду. Досудова доповідь складається щодо особи, обвинуваченої у вчиненні нетяжкого або тяжкого злочину, нижня межа санкції якого не перевищує п’яти років позбавлення волі. Досудова доповідь щодо неповнолітнього обвинуваченого віком від 14 до 18 років складається незалежно від тяжкості вчиненого злочину, крім випадків, передбачених цим Кодексом. Представник пробації для того, щоб дізнатися про обставини життя, які могли стати причиною злочину, має право отримувати інформацію про обвинуваченого від підприємств, установ, організацій та від громадян. Сам обвинувачений має право обговорити з працівником пробації зауваження та уточнення до змісту досудової доповіді. Наголосив на тому, що ця інформація захищається законом. З нею може ознайомитися лише обмежене коло осіб: суддя, працівник пробації, прокурор, захисник та потерпілий.

Куцин Валентина Миколаївна зазначила, що велике значення має досудова доповідь при ухваленні судом рішення у кримінальному провадженні. Суд має можливість ухвалити вирок на підставі не лише інформації, наданої сторонами кримінального провадження, а із урахуванням додаткової інформації, яка міститься в досудовій доповіді. Важливою є така доповідь, якщо особа, що вчинила злочин, є неповнолітньою. Інформація, яка характеризує обвинуваченого в кримінальному провадженні, надає можливість судді отримати соціально-психологічну характеристику обвинуваченого та зробити висновок про можливість його виправлення без обмеження волі або позбавлення волі на певний строк. Досудова доповідь приймається судом до уваги, однак не може бути використана судом, як доказ вини або невинуватості обвинуваченого. 

   

Переглянути відео інтерв’ю можна за посиланням