flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Новий порядок сплати судового збору згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору»

31 серпня 2015, 15:03

15 липня 2015 року Президентом України підписано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору». Він набирає чинність 1 вересня поточного року.

Цим Законом передбачено встановлення наступних ставок судового збору по поданні та розгляду скарг в апеляційній та касаційній інстанціях:

За подання до суду апеляційної скарги на рішення суду; заяви про приєднання до апеляційної скарги на рішення суду; апеляційної скарги на судовий наказ, заяви про перегляд судового рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами: 110% ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

За подання до суду касаційної скарги на рішення суду; заяви про приєднання до касаційної скарги на рішення суду: 120% ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

За подання до суду заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України: 130% ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

За подання до суду апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду; заяви про приєднання до апеляційної чи касаційної скарги на ухвалу суду, яка подана юридичною особою, або фізичною особою – підприємцем: 1 розмір мінімальної заробітної плати.

За подання до суду апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду; заяви про приєднання до апеляційної чи касаційної скарги на ухвалу суду яка подана фізичною особою: 0,2 розміру мінімальної заробітної плати.

За видачу судами документів: за повторну видачу копії судового рішення – 0,003 розміру мінімальної заробітної плати за кожний аркуш паперу; за видачу дубліката судового наказу та виконавчого листа – 0,03 розміру мінімальної заробітної плати; за роздрукування технічного запису судового засідання – 0,01 розміру мінімальної заробітної плати за кожний аркуш тексту на папері формату А4; за видачу в електронному вигляді копії технічного запису судового засідання – 0,03 розміру мінімальної заробітної плати; за виготовлення копії судового рішення у разі, якщо особа, яка не бере (не брала) участі у справі, якщо судове рішення безпосередньо стосується її прав, свобод, інтересів чи обов’язків, звертається до апарату відповідного суду з письмовою заявою про виготовлення такої копії згідно із Законом України “Про доступ до судових рішень” – 0,003 розміру мінімальної заробітної плати за кожний аркуш паперу; за виготовлення копій документів, долучених до справи – 0,003 розміру мінімальної заробітної плати за кожний аркуш паперу.

У разі ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення: 0,2 розміру мінімальної заробітної плати.

Також Законом передбачено установлення пільг лише для соціально вразливих та незахищених верств населення; скасування пільг стосовно сплати судового збору суб'єктами владних повноважень у разі, коли судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень; скасування норми щодо визначення розміру ставок судового збору у фіксованій грошовій сумі.
Ще одним нововведенням, прописаним у Законі, є покладання на суд зобов’язання перевірки зарахування судового збору до Державного бюджету України при відкритті провадження у справі.