flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Помічники суддів повинні подати електронну декларацію за 2016 рік

02 березня 2017, 08:21

Після набрання чинності  1 травня 2016 року Законом України “Про державну службу” від 10.12.2015 р. така категорія посадових осіб як помічники суддів, втратила статус державних службовців і відповідно до статті 92 цього ж закону була віднесена до патронатної служби.

23 лютого 2017 року Національне агентство з питань запобігання корупції затвердило роз’яснення, згідно з якими помічники суддів не здійснюють будь-яких функцій держави і відповідно не є суб’єктами декларування.

Однак, ч.ч. 1, 2 ст. 45 Закону України “Про запобігання корупції”  визначено, що особи, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування зобов’язані до 1 квітня наступного року після припинення діяльності подати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за минулий рік.

Таким чином, оскільки помічники суддів у 2016 році припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, їм слід до 1 квітня 2017 року подати електронну декларацію за минулий рік.

Звертаємо увагу також на те, що діючий до 1 вересня 2016 року Закон України  “Про засади запобігання і протидії корупції”  передбачав, що особи, які звільняються або іншим чином припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, повинні подати письмову декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за період, не охоплений раніше поданими деклараціями. Тобто, на момент втрати статусу державного службовця помічники суддів повинні були подати письмову декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.